Ректорът на СУ: Оценките от матурите най-добре могат да отсеят бъдещите кандидати да учат право и журналистика.

Оценките от матурите най-добре могат да отсеят бъдещите кандидати да учат право и журналистика. Това заяви ректорът на Софийския университет - проф. Анастас Герджиков. Повод е недоволството на някои  зрелостници след решението на „Алма Матер“ да приема студенти не с изпити, а с резултати от матурите. От миналата година 38 други висши училища у нас  също приемат по този начин.

Матурите изместиха кандидат-студентските изпити в цели 116 от 118 специалности в най-стария университет у нас. Това обаче няма да свали нивото в подбора на кандидатите, категоричен е министърът на образованието Красимир Вълчев. „Не е вярна тезата, че ще се влиза по-лесно. Изпит ще има. Матурите са изпит. Един изпит, който не е лесен първо. Второ - той е надежден и дава добра отлика между тези, които са учили и имат добри оценки и тези, които имат средни оценки“, коментира  Вълчев.

В СУ ще приемат с матури студентите в 116 от 118 бакалавърски програми

Студентката по право Мерилин Любенова обаче не е съгласна. Първокурсничката се е готвила усилено цели две години, за да премине успешно кандидат-студентските изпити по български език и история. „Не смятам, че матурите са на такова високо ниво. Според мен те са обща култура. При нас беше философска тема по български, тема по история, изключително голям брой въпроси със свободен и затворен отговор. И наистина беше доста трудно.“, сподели младата дама.

Конкуренция ще има и тази година, увери ректорът на „Алма Матер“ проф. Анастас Герджиков. „Когато приемаш 300 души от хиляда, ти приемаш тристата най-добри от тези 1000 кандидати, независимо с какъв изпит го правиш“, коментира той.

Някои от факултетите от години са искали да спрат да провеждат свои изпити. Такъв бил и случаят с Факултета по журналистика, където досега се влизаше с есе. „Мнението на самия факултет съвсем не е, че този изпит откроява бъдещите журналисти по един по-творчески начин или показва кои са най-подходящи за бъдещата професия журналисти“, допълни Герджиков.

Изпитите след 7 и 12 клас – през юни (ОБЗОР)

А тенденцията е скоро матурите да изместят напълно вътрешните изпити в университетите в цялата страна. „Още от самото начало на въвеждането на държавните зрелостни изпити, това беше целта - те да бъдат и входна оценка в българските висши училища“, уточни просветният министър.

„Ако ще се провеждат по подобен начин изпитите, т.е. влизането и кандидатстването, в такъв случай сесията да бъде още по-голяма цедка“, смята Мерилин Любенова. Така според нея ще се сдобиват с диплома само най-подготвените кадри.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.