Имунната система е естественият щит на тялото ни

Нашата имунна система е естественият щит на тялото ни и е от огромно значение за общото ни здраве, особено в днешни дни. Учените казват, че около 80% от имунната система на човек е в стомаха му. Затова решихме да помолим д-р Антон Койчев, асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия, да ни разкаже как да запазим висока имунната си система и да запазим баланс в организма.

Д-р Антон Койчев е асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия от1995г. В момента работи в Александровска болница, в Клиника по хирургия. Доктор на медицинските науки, със специализации в Германия, Италия, САЩ, Белгия. Член на Европейската Асоциация по лапароскопска и миниинвазивна хирургия.

В човешкия храносмилателен тракт, белите дробове, устата, както и в други органи и системи в тялото ни, живеят и взаимодействат помежду си над 1000 вида микроорганизми, чиято съвкупност наричаме микробиом. Смущенията в микробиома могат да изиграят решаваща роля за развитието на определени заболявания, твърдят учените, а бързото и успешно възстановяване на микробиома, обратното - да подпомогне оздравяването.

Най-важната тема и в днешно време, здравето, поражда редица въпроси как можем да се запазим здрави и да подкрепим имунната си система. Поддържането на здрава имунна система позволява на тялото ни да се защитава и бори с различни патогени (болестотворни микроорганизми) като например - бактериите и вирусите. Вирусът на грипа, например, може да причини тежки инфекции на горните отдели на дихателната система като гърло, дихателна тръба и бронхите. Изследвания показват намаляване на тежестта, продължителността и интензитета на симптомите и усложненията от грип при благоприятна промяна на микробиома.

В същото време реакциите на имунната система могат да бъдат отслабени и от други фактори, като възраст, различни заболявания, нарушения в здравето, затлъстяване и стрес.

Съществува общоприет консенсус, че приемът на пробиотици - живи микроорганизми, които оказват благоприятни ефекти върху организма - подпомага имунната система чрез регулиране на микробния баланс или чрез взаимодействие с нашата имунна система и увеличаване на броя и активността на имунните клетки.

Пробиотиците и синбиотиците имат потенциал да засилват имунния отговор на организма и да предотвратяват или редуцират тежестта на инфекциите, включително острите респираторни инфекции.

Комбинацията от пробиотик и пребиотик се нарича синбиотик. Пребиотиците подпомагат храносмилането и метаболизма, балансират чревния микробиом и служат за храна на пробиотиците.

Изборът на правилен пробиотик се определя от фактори като качествата на пробиотика, състава му, производствения процес, географския регион, производителя и др.

С грижа за здравето, Kendy Pharma разработиха Opti6, мощна формула за засилване на имунитета, стимулираща баланса в чревната микрофлора.

В LaсtoFlor® Opti6 са включени български щамове от 6 полезни и естествено придобити лактобацили и бифидобактерии, принадлежащи към видове, одобрени от European Food Safety Authority със статут на безопасни и полезни за организма.

Изключително важно е, че те достигат жизнени и активни в дебелото черво, където се заселват трайно и гарантират здравословно равновесие в червата, с последващи полезни ефекти за тялото и имунната система. За това помагат и специалните стомашно устойчиви DR капсули с растителен произход, които осигуряват тази преживяемост на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.

Състояния като нарушен чревен баланс (например при прием на антибиотици), неправилен хранителен режим, стрес и физическо натоварване изискват прием на пробиотика LactoFlor® Opti6 за поддържане и подпомагане на имунитета и чревното здраве.

LaсtoFlor® Opti6 е създаден да подпомага храносмилането и метаболизма, както и ефективното противодействие на болестотворните микроорганизми, причинители на чревни и пикочни инфекции.

Добрите бактерии в състава на LaсtoFlor® Opti6 потенциално регулират функциите на клетките на имунната система и повлияват възпалението при състояния като алергия, екзема, артрит, вирусна инфекция и др.

Моят опит с LactoFlor® Opti 6 е при пациенти претърпели различни чревни операции и отстраняване на жлъчния мехур поради жлъчно каменна болест.

Значима част, около 30%, от пациентите ми след такива интервенции споделят за различни оплаквания като гадене, парене зад гръдната кост, нарушена моторика на червата. Тези симптоми имат преходен характер, но им създават дискомфорт в ежедневието.

На тези пациенти препоръчвам прием на LactoFlor® Opti 6 и обратната връзка, която получавам от тях е за значително намаляване и в немалко случаи за напълно изчезване на оплакванията, допълва още д-р Койчев

LactoFlor® Opti 6 се приема удобно, еднократно на ден и се произвежда в опаковка за едномесечно приложение, колкото е и стандарта за провеждане на адекватно пробиотично лечение.

Пробиотиците са добавки към терапията на определени заболявания, имат изключителна важност за постигане на чревен баланс и техният прием следва да се съобразява с качествата им и технологията на производство.

Kendy Pharma като водещ български производител има принос заедно с медицинското съсловие в България със собствени разработки за по - пълното знание и употреба на пробиотици и полезното действие на българските щамове млечно-кисели бактерии върху здравето.“, допълва още д-р Койчев.