Едно от предложенията е от следващата седмица да се разрешат пътуванията за членове на семейства

Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче съобщи, че в момента координират действията си със съседните страни и ежедневно са в комуникация с Албания, Гърция и България по отношение на това как се планира отварянето на границите. Едно от предложенията е от следващата седмица да се разрешат пътуванията за членове на семейства или пътувания от служебен и икономически интерес в рамките на тези страни, а по-нататък в следващия период, след 15 юни, да се отворят напълно границите, предава БГНЕС.

Самоизолацията в Москва се удължава с 14 дни

В процес е, казва Филипче, дискусия дали е необходимо лицата, които ще пътуват през граница, да бъдат тествани.

„Много вероятно няма да се искат тестове, защото не дават абсолютна гаранция или сигурност. Те дават някаква сигурност ако са в комбинация със изолация у дома или карантина. Но като имаме предвид, че след отворянето на границите голям брой хора ще започнат да пътуват и това няма да са само хората от региона и от съседните страни, а ще има много, които ще преминават транзитно, това губи своя смисъл“, заявяви той пред телевизионния канал Телма.

По отношение на изборите Филипче каза, че в нито един момент те не са били използвани като предмет, въз основа на който са се анализирали бройките или са се правили калкулации, или се е решавало да се удължават мерките.

„Впрочем, и досега, в нито един момент не бе поискано от Комисията по заразни болести да каже дали да се провеждат избори или да не се провеждат. Само бе поискан протокол, ако има избори, как да бъдат проведени и ние това направихме“, изтъкна министърът.

Как Аржентина ще се справи с 9-ия фалит в историята си?

Той каза, че много от заразените с коронавирус са от установени клъстери, което дава основание да се каже, че епидемията е под контрол. Като причина за заразяването, той посочи неспазване на мерките за дистанция и носене на маска, особено при използването на обществен транспорт.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си