Дебатите не минаха без спорове

Сотир Цацаров отчете за първи път работата си като шеф на КПКОНПИ в парламента. Изслушването му предизвика скандал между управляващи и опозиция. БСП попитаха защо в доклада липсват скандалите около „Апартаментгейт”. А от управляващите контрираха, че арестите били пълни с олигарси.

Какво всъщност отчете Антикорупционната комисията - през 2019 година са получени 166 сигнала за конфликт на интереси. От тях са установени 14 нарушения. Отнетото незаконно придобито имущество е на стойност 8,1 млн. лв. - 39 имота и 119 моторни превозни средства. Докладът беше приет без гласовете на БСП. Социалистите заявиха, че в отчета липсвал "Апартаментгейт".

„Не четем за това, че Комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имуществото, беше забъркана в такъв скандал. Припомням само за терасата на бившия председател на Комисията Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт”, няма дума за тях”, заяви Кристина Сидорова от БСП.

„Колежката каза, че нищо не е направено по терасата, по „Апартаментгейт”… В арестите са най-големите български олигарси, с несметни богатства, с яхти, острови, самолети. Издирвахме ги, единият в Белград, другият - в Дубай, крупни олигарси. Може би това е била целта на колегите - да има някаква възможност тези хора да бъдат под крило, под сянка, всички тези олигарси произлизат от БКП”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 МПС през 2019 г.

Отношение защо скандалът липсва в документа взе и председателят на Комисията Сотир Цацаров. С припомняне.

„Вие казахте, че в Отчетния доклад не присъства терасата на П. Георгиев. Но не присъстват и проверките на закупени имоти на немалка стойност в София от депутати и от вашата партия. Пак го казвам - отчетният доклад не е вестник”, заяви Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ.

Отнемат имущество на бивш министър, запорират акции на Прокопиеви

Освен това пред депутатите Цацаров заяви, че нищо в работата на Антикорупционната комисия няма да се промени, ако тя се назначава от президента.

В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи. Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова. Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте“, каза Цацаров.

 

 

Той бе категоричен, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия. „Справянето минава и през тази зала, защото тя приема и гласува инструментариум, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие“, подчерта Цацаров, давайки за пример правни норми в Наказателния кодекс, които са останали непроменени още от 1968 година.

„Това очевидно не ви прави впечатление“, коментира той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си