НС прие одишния доклад за дейността на антикорупционната комисия

В четвъртък парламентът прие годишния доклад за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В ефира на предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев каза, че някои от успехите на КПКОНПИ са останали леко встрани от общественото внимание.

„Много от изнесените в доклада неща са публично известни, защото няма как обществото да не е заинтересовано от болезнена тема, каквато е противодействието на корупцията, и то по високите етажи на властта. Не е толкова известно обаче, че в съда са внесени искове за конфискация на имущество на обща стойност 850 млн. лв.”, каза Ячев.

НС прие годишния доклад за дейността на КПКОНПИ

Той отговори и на критиките на опозицията в НС, свързани със събираемостта на конфискуваните имоти.

„Въпросът е и законодателен – разглеждането на всеки иск минава през три инстанции. Има и тълкувателни решения, които спират някои от процедурите. Затова председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров иска да се облекчи цялата тази процедура. От другата страна обаче стои спазването на гражданските права”, поясни Ячев.

Той подчерта още, че в антикорупционната комисия има и кадрови проблеми - от 460 щата към момента оставали незаети около 120.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.