Заради създалото се напрежение в селото пристигна и образователният министър

Протест срещу закриване на едно от най-старите училища у нас. Жители на горнооряховското село Поликраище излязоха тази сутрин на пътя Русе-Велико Търново. Заради създалото се напрежение в селото пристигна и образователният министър.

Една година е срокът, който даде образователното министерство на ръководството на училището, за да си стъпи на краката. А това означава, че ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще отвори врати тази есен. Поне за една година. Ако общинският съвет в Горна Оряховица, все пак изпрати решение, че иска да закрие училището, министър Красимир Вълчев обяви, че ще го върне. Така че на този етап, училището в Поликраище след поредица от протестни действия на местните - ще продължи да работи.

Мирният протест на жителите на село Поликраище започна тази сутрин с едно искане – училището със 195-годишна история да го има. Петър Стоянов има три деца. Момичето му трябва да е първи клас тази година.

Пореден протест в Поликраище срещу закриването на училище

„Децата ще бъдат първи клас и се надяваме училището да проработи, за да ги водим тук, а не да ги разкарваме напред-назад”, заяви Петър Стоянов.

Решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за закриване на училището в Поликраище беше взето с един основен аргумент – няма деца.

„По всички критерии, за да съществува едно училище в България, то трябва да има минимум 120 ученика. За съжаление те са 4 пъти по малко. Там учат 33 деца”, обясни Иван Момъков – председател на Комисия по образование в Общинския съвет на Горна Оряховица.

Според просветния министър това не било основание за закриване на учебното заведение и даде срок на местните хора.

„За една година трябва да се опитат да привлекат повече деца, да говорят с родителите. Има два вариант – или общината не ми предлага, или ако ми предложи – аз отказвам. Нашата политика е - доколкото може да не закриваме училища”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Така,  на практика, училището в Поликраище получи втори шанс да продължи да съществува.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.