Коментира Цветан Кюланов, и.д. ръководител на представителството Европейската комисията в София

Три са основните неща, които направи ЕК от избухването на пандемията от COVID-19 до момента, обясни в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Цветан Кюланов, и.д. ръководител на представителството Европейската комисията в София.

„Първо „втечни” оставащите средства по Кохезионната политика, която държавите-членки да могат да използват директно за отговор на кризата”, обясни Кюланов. „На второ място позволи по-голяма бюджетна свобода. И на трето място прие извънредна рамка за одобряване на държавна помощ, за да могат държавите да взимат навременни мерки”, каза Кюланов. И отбеляза, че до момента тези три елемента са били в правомощията на ЕК.

По време на пандемията Комисията направи много за това потокът на стоки да не спира и това ще даде тласък на икономиката да тръгне обратно нагоре, смята още Кюланов.

„Това, което Комисията предложи миналата седмица за бюджета за следващите 7 години, е повече финансова мощ, повече финансов ресурс. Правим максималното възможно в момента”, обясни Кюланов.

„Предложението е на масата. Трябва бърз и качествен дебат, за да се постигне решение. Времето е от изключителна важност”, добави той.

И определи предложението на ЕК като „революционно и историческо”.

„Първо Европа като съюз да вземе пари, които да подкрепят икономиката и да я изведат на ново ниво. Второ като размер тези 750 млрд. евро са наистина една значителна сума”, каза Кюланов.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.