„Обединените патриоти” напуснаха заседанието на парламента, защото предложението им не беше прието

Доброволческите отряди скараха управляващата коалиция. „Обединените патриоти” се обидиха на ГЕРБ и ги обвиниха в договорки с ДПС. Причина стана гласуването на промени в Закона за МВР.

ВМРО: Няма напрежение в коалицията

Да има или да няма доброволчески отряди, които да борят битовата престъпност заедно с полицията? Този текст от Закона за МВР създаде напрежение в залата още по време на дебатите. След почивката текстът отпадна. В това „Обединените патриоти” видяха разкол в коалицията и нов партньор на ГЕРБ.

„Ако е така предлагаме да официализират връзката си с ДПС, а ние да излезем от управлението. Управлението никога не е било самоцел за „Обединените патриоти”. То е средство да се постигнат определени цели. Ако не можем да ги постигнем, няма причина да участваме в него”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Заканата прозвуча сериозно, но излизането на Патриотите от коалицията едва ли ще стане факт.

„Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, нямате я все още тази новина. Денонсирана е в един основен пункт  за доброволческите отряди”, заяви Валери Симеонов от НФСБ.

ГЕРБ признават, че това не е първия случай, при който коалицията няма единно мнение и засега не виждат проблем в това.

„Стабилността се отстоява всеки ден. Не е първият случай, в който има разминаване на позициите. Досега с повече разум сме успявали да намерим пресечна точка, надявам се и сега да намерим”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

А експертният коментар по темата дойде от вътрешния министър Младен Маринов. Според него доброволци е хубаво да има, но само в помощ на пожарната и планинските спасители. 

Към момента официална среща за потушаване на напрежението между ГЕРБ и Патриотите не се е състояла.