104 са новите случаи на COVID-19, общият брой е 2 993

За първи път от появата на коровируса България регистрира над 100 заразени само за 24 часа. Предишният пик беше в края на април, когато положителните проби за ден достигнаха 90. Беше казано, че ако три поредни дни има над 100 болни, ще се обсъди връщане на всички мерки.

От Щаба обаче са категорични – рано е да се говори за връщане на карантината, тъй като заразата върлува, но главно в трите най-засегнати огнища в страната.

„Това е знак, че нещата не вървят добре и е знак, че трябва да се вземат мерки. Ако от тези 104 случая извадите основните огнища, ще видите, че остават сравнително малък брой заразени”, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

През последните 24 часа няма починали пациенти с COVID-19. Но има 4 нови заразени медици. 42-ма са излекуваните, а 17 все още се намират в интензивен сектор.

Все повече от болните пък изкарват вируса на крак. Парадоксалното обаче е, че според проучванията именно леките случаи се оказват по-големи преносители на коронавирус.

„Зависи къде се развива инфекцията. Ако тя е в горните дихателни пътища, много бързо и масирано се излъчва вируса, ако е по-скоро в белия дроб, това става по-трудно”, каза Кунчев.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 2; Велико Търново - 1; Кърджали - 1; Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 4; Разград - 3; Сливен - 8; Смолян - 41; София област - 4; София град - 19; Стара Загора - 15; Хасково - 1; Шумен - 2.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК