Това е една от поправките в Закона за МВР приети от НС на второ четене

Глоба в размер между 200 и 2000 лева ще се налага на всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицаи или пожарникар „чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не е престъпление. Същите санкции ще търпят и нарушаващите полицейски разпореждания. Това е една от промените в Закона за МВР, приет от депутатите на второ четене в четвъртък.

С измененията се създава и ново звено, което обединява "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). То ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма, действия при масови безредици и охрана на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция "Митници", например. Комисия, оглавена от главния секретар на МВР, ще определя за колко време звеното да пази служителите на администрацията. Във вземането на решенията ще участват и директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено.

Доброволческите отряди скараха управляващата коалиция

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.

Приетите разпоредби предвиждат още при прекратяване на правоотношенията на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не може да надвишава 20.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски. Служителите със специфична работа, за която се полага безплатна храна, ще получават левовата й равностойност. Пари вместо ободряващи напитки ще взимат и даващите нощни смени за времето от 22,00 до 6,00 ч.

Предвижда се курсантите, завършили редовно Академията на МВР, които преди влизането на закона в сила са назначени или преназначени на длъжност, да служат в МВР най-малко 10 години.

Прокурори проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода (ВИДЕО)

След спор в пленарната зала депутатите отхвърлиха окончателно предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Това бе предложено с промени в Закона за МВР, с които ВМРО поиска да се регламентира, че към полицията ще има списъци с пълнолетни доброволци, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование.

Идеята на ВМРО бе те да бъдат включвани при акции на полицията, най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, но след кратка почивка представителите на управляващата партия оттеглиха подкрепата си и предложението не мина на второ четене.

Според измененията в закона полицаи ще имат възможност да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, които имат разрешение настаняване в център от затворен тип.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.