От днес хотелите, кафенетата и ресторантите могат да отворят

Днес е денят, в който границите се отварят в цяла Европа. Дори и в най-силно засегнатите от коронавируса държави.  Пунктовете между Германия и Франция вече работят без ограничения. Трафикът между Италия и Швейцария също е без рестрикции.

Дори Френската Ривиера, която сме свикнали да асоциираме с хубаво време, лукс и приятни преживявания, беше затворена 3 месеца. Рестрикциите падат, но не и редица предписания за използването на маски и спазването на дистанция. Въпреки това всички в Западна Европа се надяват, че най-лошото е зад гърба ни.

От днес, тръгнаха германските самолети с туристи към Майорка. Това са първите полети и властите в Германия и Испания ги определят като "пробни". Но самите туристи, водещи малки деца или самите те в напреднала възраст, не изглеждаха притеснени от опасността да се заразят с вируса. А испанските хотелиери, ги посрещнаха с аплодисменти. "Ще бъде по-тихо от обичайното. Мисля че хотелите имат позволение да запълнят само 50 процента от капацитета си. На плажа ще има по-малко хора. Положително съм настроен към връщането на нещата към нормалното и позволенията да се пътува”, каза Дитер Ото, турист от Германия.

Не пътуват само туристите. В Западна Европа много хора живеят от едната страна на границата и работят от другата. За тях падането на задължителната карантина е въпрос на оцеляване.

А падането на карантината доведе дори до странни гледки като тази - хора се тълпят пред магазините за маркови маратонки в Лондон. На опашката на моменти има дори напрежение дали се спазва реда и дали стоката ще стигне за всички. Социалната дистанция определено не се спазваше.

А пред един от магазините за дрехи спазваха разстояние от от 2 метра. Това изви опашката по целия площад.

Властите във Франция, както и в редица други държави, подчертават дебело, че отварянето на границите или работещите магазини, не означават край на всички превантивни мерки. Съветите към гражданите остават същите - спазвайте дистанция от останалите хора, носете маски там, където е задължително. Мийте си ръцете се редовно и имайте предвид, че болестта все още се разпространява.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК