Знам какво съм подписал, коментира образователният министър

“Не се притеснявам, знам какво съм подписвал, съпругата ми няма пиар агенция, никога не е имала. Имала е нещо общо с такава фирма преди 11-12 години. Училищата и учителите избират учебниците, ние финансираме учебниците на брой ученици. Това финансиране по никакъв начин не зависи от това с кое издателство са избрали да работят". Така образователният министър Красимир Вълчев коментира проверката, която му прави Антикорупционната комисия.

КПКОНПИ проверява Красимир Вълчев за конфликт на интереси по медийни публикации от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи министъра и председателя на КЗП Димитър Маргаритов.

КПКОНПИ проверява министър Вълчев за конфликт на интереси

Според публикациите изпълнителният директор на Фондация „Просвета” Мария Карабельова-Маргаритова е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс” ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета” за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ и, откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор за приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс”, съобщават още от КПКОНПИ.

Вълчев обаче каза, че не се притеснява да бъде разследван, защото не той избира по кои учебници да учат децата. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.