Според данни от вчера - 49 наши сънародници са дали положителна проба за COVID-19

Напрежение в Италия заради огнище на коронавирус сред български граждани. Властите са изолирали пет блока в квартал на град Мондрагоне, в областта Кампания. Там живеят около 300 италианци, близо 200 българи, граждани на други страни от Източна Европа, Северна Африка и Южна Америка.

Властите са обособили червена зона, но някои от изолираните в нея са успели да я напуснат през нощта. Други се опитали да пробият блокадата в знак на протест, че не ги пускат да отидат на работа. Това породило напрежение у местните жители, които призоваха виновните да бъдат изгонени.

НАПРЕЖЕНИЕ В ИТАЛИЯ: Огнище на коронавирус сред българи в Мондрагоне

Според данни от вчера - 49 наши сънародници са дали положителна проба за COVID-19.

 

 

„Това е предварителна информация. По разпореждане на посланика ще отида на място и ще проведа срещи в кметството. Ще отида до болницата и се надявам да успея да поговоря с някой от сънародниците ни, макар и през мрежата”, казва Ермелина Пейчева, завеждащ консулска служба към посолството на България в Рим.

Тя добавя, че е важно ситуацията да бъде изяснена на място. „Ако можем да съдействаме на нашите сънародници и властите ще е добре. Всички от което имат нужда ще им бъде предоставено”, казва тя.

Пейчева обяснява, че става дума за хора, които в много от случаите работят без договори. 

В четвъртък група от няколко десетки обитатели на блоковете в зоната под карантина излязоха на протестен поход из града. В същото време местни италианци протестираха срещу нарушенията. Гневната тълпа са нахвърли върху автомобилите с българска регистрация, като някои бяха изпотрошени, а на други бяха свалени номерата. „Имаме два избора пред нас: или поставяме целия град Мондрагоне под карантина или продължаваме каквото правим сега – изолираме огнището на зараза, за да го угасим. Предпочетохме да не изолираме целия град”, каза Винченцо де Лука, губернатор на област Кампания.

 

 

Българи, които живеят от години близо до Мондрагоне са притеснени, че ги сравняват с ромите, които се бунтуват. „Казват всичките медии навсякъде, че са българи, докато когато става въпрос за румънските роми подчертават, че са румънци от ромски произход. мен ме притеснява като цяло обиждат българската общност, за това, че би могло да се създаде напрежение, впоследствие омраза и дискриминация”, сподели Милена Денова, жител на Неапол.

Днес около жилищния комплекс в града военни и полиция бяха поставили контролно пропускателни пунктове и не допускат никой да преминава. Мондрагоне е град с 30-хилядно население на брега на Тиренско море, в областта Кампания. Намира се на около 50 км северно от Неапол. Там се намира най-голямата българска общност в провинция Казерта – над 500 души, основно български роми, които се занимават със земеделска работа.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК