Ан Идалго печели отново в Париж, успех за Зелените

Зелените и левите им съюзници във Франция отбелязаха значителен успех на втория тур на местните избори. Техни представители спечелиха в Лион, Страсбург, Бордо и Безансон. 

Париж избира кмет (ВИДЕО)

Партията на президента Еманюел Макрон не успя да победи в нито един от големите градове. В Париж, досегашната кметица Ан Идалгo печели нов мандат. Тя също разполага с подкрепата на Зелените. 

Българите гласуват и във Франция

Вторият тур на местните избори беше отложен с няколко месеца заради епидемията от коронавируса. Първият тур се проведе два дни преди правителството да обяви карантина на 17 март.

Сега на вота са гласували едва 40% от имащите право на глас.

"Скъпи парижани и парижанки, днес ми гласувахте доверие, за да стана отново кмет на Париж. Искам да благодаря на всички, които гласуваха, въпреки кризата с коронавируса. Вие избрахте надеждата, да бъдете заедно, избрахте Париж, който диша, един по-приятен за живеене Париж, град, който е по-солидарен и не изоставя никого", заяви Идалго.

Жени ще управляват половината от най-големите градове във Франция, което е рекорд за страната. А най-възрастният кмет до момента - 98-годишен ветеран от Втората световна война не успя да спечели девети мандат начело на Сен Сьорен сюр Л'ил, въпреки че беше обещал да празнува половин век като градоначалник.