България ще получи над половин милиард евро за преодоляване на последиците от коронавируса

„Спасителният план има две важни задачи. Едната е да го приемем, колкото може по-бързо. Другата е да направим така, че да се приемат със задна дата всички направени разходи на държавите членки на ЕС. България имаше много разходи за маски, за респираторни апарати, за заплати на лекарите. Целта е да ги възстановим от ЕК. За мен, ако планът бъде одобрен чак през есента, това е пропуснато време. Единственият начин да надхитрим системата е да допуснем  регламентът да финансира със задна дата. Така бюджетът ни няма да пострада толкова”. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” евродепутатът от Андрей Новаков.  По думите му черновата на проекта ще бъде готова съвсем скоро.

Днес стана ясно, че България ще получи над половин милиард евро от Спасителния план на ЕС до 2022 г. за борба с COVID-19.

Регламентът в ЕП няма да се промени, твърди Новаков. „ Ако една фирма досега е кандидатствала по оперативна програма конкурентоспособност, ще го направи пак”, поясни евродепутатът.

България ще получи над половин милиард евро от Спасителния план на ЕС до 2022 г.

Не всички пари, които получаваме от ЕС са безвъзмездно финансиране, коментира Андрей Новаков.

„Решението коя държава колко пари да получи, не е свързано с броя на заразените от коронавирус. Разпределението идва на фона на това колко щети е понесла самата държава от икономическа гледна точка”, коментира евродепутатът.

Според него няма разработен таен заговор да се пишат болни с коронавирус.

Целия разговор гледайте във видеото

ЕК одобри схема за 88 млн. евро за подпомагане на микро- и малките предприятия у нас