За седми пореден ден американските власти съобщават за над 40 хиляди случая

Съединените щати отчетоха рекордните почти 55 000  нови случая на COVID-19. Това е най-голямото увеличение за денонощие, регистрирано до момента в света. Досегашният рекорд беше на Бразилия. Здравните власти предупредиха, че до 25-и юли могат да починат още 19 000 души в САЩ. От Белия дом обявиха: 

„Справяме се. Има нови райони, в които трябва да потушим пламъците, пожарите, но работи добре”, обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Рекорден брой случаи има в шест щата. 36 щата отчитат рекорден скок на заболелите, а само в два той намалява.

Повече от 50 000 нови заразени с COVID-19 в САЩ

„Много е притеснително и практически всеки ден поставяме рекорди в броя на новите случаи. Това не е правилната посока”, коментира д-р Антъни Фаучи, директор на Центъра за контрол на заболяванията.

От седмици губернаторите на няколко щата настояват за задължително носене на маски. Такава заповед беше издадена в Тексас, където случаите за един ден са 8000. Властите призоваха хората да останат у дома на Националния празник - 4-и юли, тъй като болниците не смогват да приемат пациентите. 

„В Тексас сме притеснени, че през уикенда ще бъде налято масло в огъня, а имаме шанс да намалим темпа на заболеваемост”, поясни д-р Марк Буум,  директор на болница в Хюстън. 

СЗО: 60% от заразените с COVID-19 са регистрирани през последния месец

В Аризона интензивните отделения са запълнени на 99%. Губернаторът на щата поиска допълнителни 500 медици, но лекари предупредиха, че положителните случаи са 25 % от всички тествани в щата - това е много по-високо от 5-процентния праг.

Флорида регистрира 10 000 случая за 24 часа, което също е рекорд. На фона на увеличения брой случаи президентът Тръмп ще участва в честване на Националния празник в планината Ръшмор, а маските и социалното дистанциране няма да са задължителни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК