Подробности от комисар Любомир Костадинов

След наводнението в столицата, десетки автомобилни номера все още чакат своите собственици. Табелите изплуваха от дълбоките локви, в които закъсаха шофьорите. А от наводнените улици, сега наплива е към автосервизите. защо специалисти казват, че е по-добре да катастрофираш, отколкото да се наводниш и какво да направим, ако номерът на колата липсва.

Десетки са постовете в  социалните мрежи за изгубени или намерени регистрационни номера при силния дъжд в столицата. Ако сте си загубили номера и не сте успели да го намерите трябва да се обърнете към районното управление, след това се прави идентификация на автомобила в кат и се налага пререгистрация на колата и изваждане на нови номера и талони.

Оказва де обаче, че загубата на номер е като че ли най-малкото зло, което може да се случи на един автомобил в наводнението.

Бурята в столицата наводнява и този  гараж. Залива всички паркирали тук коли. Водата стига над метър височина. Един от автомобилите, които плуват, е на Николай Александров. „Автомобилът е наводнен до нивото на седалките и те първа ще установяване със застрахователи и сервиз какви са щетите”, сподели Николай Александров.

Той има пълно автокаско, което се надява да покрие пораженията. Една по една наводнените коли стигат и до сервиза за ремонт. „Понякога да падне дърво върху автомобила и да го смачка щетите може да са по-леки, отколкото при наводненията остойностени финансово,автомобилите не са амфибия да плуват във вода, в трансмисията влиза вода, маслото се пресича и трябва да се смени по най-бързия начин”, обясни автомобилен състезател Румен Дунев.

Всичките проблеми при колата могат и да не излязат наяве още при първия оглед  при автомонтьора, предупреждават експерти. „Един такъв наводнен автомобил днес не светят фаровете, утре не работят мигачите, на третия ден светка аербега, на четвъртия не може да запали”, поясни Дунев.

Застрахователите изплащат щетите след наводнение, ако имате каско. Повредите се завеждат в рамките на от  5 до 7 работни дни след инцидента. „Не може да се разчита на застраховка гражданска отговорност в никакъв случай, тъй като тя има предмет да обезщети виновно причинени щети, в случая събитието не е такова”, каза  Анелия Ангелова, застрахователен брокер.

А ако единственият ви проблем след пороя е липсващ номер, може и да успеете да го намерите в социалните мрежи. Иначе ще стигнете до КАТ. „Ако има загубен или откраднат номер се обръщат в районното полицейско управление, прави се идентификация на автомобила и издаваме нови номера. При нас бяха донесени 5 номера, издирихме гражданите и им ги дадохме, тогава няма нужда от регистрация”, обясни комисар Любомир Костадинов от КАТ.

В противен случай се налага пререгистрация на автомобила и  нови номера. Това ще струва на шофьорите около 35- 40 лева.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.