Искането е заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Искането е заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“.  Президентът настоява и за отмяна на тези писма.

"Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО", уточняват от Президентството. 

По-рано през деня това направиха и управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Депутатите внесоха измененията в закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента, вместо както досега - от комисия.

„Парламентарната група на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Второ – настояваме незабавно бодигардовете, които спряха Христо Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени. Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето”, коментира депутатът от управляващата партия Тома Биков.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.