Методът на работа е напълно безопасен и без странични ефекти за болните

От днес в Александровска болница заработи високотехнологичен скенер за диагностика на пациенти с различни видове ендокринни тумори.

Методът на работа е напълно безопасен и без странични ефекти за болните.

Новата апаратура е резултат на 5-годишен труд на болницата и екипа на доц. Валерия Хаджийска. Преди месец скенерът става факт, а работата на медиците започва с диагностика за рак на простатата. От днес разширяват дейността си, като приемат и първите си пациенти за диагностика на невроендокринни тумори в цялото тяло.

Разработиха тест за рак на простатата

От болницата признават, че  до този момент у нас близо 30% от случаите с този вид образования не могат  да се стадират точно. Съответно болните не получават адекватното и ефективно лечение. Именно такъв се оказва случаят с първият приет днес пациент, който е на терапия и с вече поставена категорична диагноза. Изпратен е рутинно, затова резултатът изненадва всички.

„В областта на главата при него виждаме така, неочаквана находка, която до момента не е хваната на предходните образни изследвания”, обяснява Елена Райчева, Клиника по „Нуклеарна медицина”.

Освен да открива скрити образования, методът обаче успява и друго – показва на лекарите какъв вид лечение е нужно на болните и с пълна точност – каква дозировка от назначените лекарства ще им помогнат.

Учени от Харвард откриха начин за борба с нелечими онкозаболявания

Самото изследване пък е напълно безопасно, уверява инж. Попсавова, която както казват на жаргон – забърква лекарство, което след това се инжектира в пациента. Въпросните вещества в него оцветяват туморите, което дава и визията на екраните.

Дагностиката отнема няколко часа – от подготовката до самото изследване на скенерите.  

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си