Дискусията срещна експертните мнения на директори, ректори, представители на европейските и българските институции, както и на бизнеса

Експерти обсъдиха актуалната тема за онлайн образованието на конференцията "Образование от А до #. Иновативното училище", която се провежда в София. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тя бе организирана по инициатива на икономическия портал Economic.bg, телевизионния лидер NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо и "София Тех Парк". В тон с темата, дискусията беше излъчвана и във Facebook страниците на Новините на NOVA, Economic.bg, Dir.bg и Kmeta.bg, като всички заинтересовани имаха възможността да задават своите въпроси в реално време.

Всички ученици ще влязат в клас наесен. А училищата вече започват подготовка, за да ги приемат. От МОН все пак обявиха, че се работи и в доусъвършенстване на дистанционната форма на обучение. А на форума министър Вълчев обяви, че ще се прави дигитализация и на учебния материал.

Дискусията за бъдещето на електронното образование срещна експертните мнения на директори на училища, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и на бизнеса, който предлага технологични решения. Участие взеха българският еврокомисар Мария Габриел с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж", министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

Конференцията е провокирана от ситуацията, в която нуждата от адекватно онлайн образование в условията на изолация се оказа приоритет. На нея бяха обсъдени сценариите, които стоят пред Министерството на образованието и науката за началото на новата учебна година.

На 15 септември всички училища и детски градини отварят врати. Учениците ще влязат в тях физически. Дистанционната форма все пак остава и ще се прилага при необходимост в зависимост от ситуацията, стана ясно по време на конференцията.

„Следващата учебна година ще стартира присъствено. За съжаление, много вероятно е тогава все още да живеем в условията на коронавирус, което ще наложи постоянно превключване”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

 

 

„Все още имаме деца, които не разполагат с необходимите цифрови устройства. Важното за държавите членки е да помислим как в рамките на следващия програмен период могат да бъдат използвани средства, така че да се даде решение и на тази ситуация”, каза еврокомисарят Мария Габриел.

А за да се спазят мерките за безопасност, учениците може дори да се окажат на ротационен принцип, призна директорът на 51-во училище в София.

"За да може да се спазва задължителната дистанция при присъствнеото обучение, учениците трябва да са между 10 и 15 в едно помещение. Това може да стане чрез редуване на присъствено с дистанционно обучение”, коментира Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".

Успоредно с това ще се даде възможност поне 20 процента от учебната програма да премине онлайн, но само в училищата, които желаят и отговарят на определени критерии.

"Това ще бъде само за тези училища, които кандидатстват за иновации. Като това ще се случва, след като бъде дадено съгласие от всички учители, родители, ученици", заяви Милена Дамянова.

След опита от настоящата учебна година обаче, директорите са категорични – обучението и на педагозите трябва да продължи. За да е възможно дистанционното обучение навсякъде, Европейските институции вече готвят общ план за действие.

 

 

Представители на бизнеса пък предложиха в образованието да бъде въведено и предприемачеството. Според Милена Стойчева образованието трябва да работи в екип с бизнеса и да отговаря на нуждите на пазара.

"Нашето предложение, за да можем да се впишем в европейската рамка, е да имаме предприемачество и иновации като част от обучението във всеки един университет. Това не означава да въвеждаме нови предмети, а да създадем основа студентите във всички специалности да се включват в този процес", обясни тя.

Без да си дават конкретна оценка пък, от МОН определиха изминалата трудна учебна година като успешна. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.