Това заяви евродепутатът в студиото на „Здравей, България”

Сумата от почти 29 млрд. евро, която Европа отпусна за България, е „историческа и без аналог”. Така евродепутатът Андрей Новаков коментира в студиото на „Здравей, България” успешния за страната ни резултат от петдневните преговори между лидерите от ЕС в Брюксел.

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

„За да разберем парите повече ли са или не, единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. А то беше по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно. Огромна част от страните обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече”, коментира евродепутатът.

Той обясни, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката. „България получава още повече средства, защото Европейската сметна палата счита, че се постигат резултати и страната ни трябва да се насърчава да продължава по този път. Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим”, каза още Новаков.

Относно формулата за изчисления на средствата по спасителния план евродепутатът каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала от кризата икономиката на дадена страна, колко хора са загубили работата си и колко се е свил брутният вътрешен продукт. Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България.

Новаков отбеляза още, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че ще преодолеем кризата. „Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма, по един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват”, обясни евродепутатът.

Европейският съвет постигна историческо споразумение за бюджета до 2027 г.

200-те милиона лева, които лично премиерът Борисов е издействал за Северозападна България, според Новаков са началото на това този край да бъде считан за най-бедния в Европейския съюз. „Това са целенасочени инвестиции точно там, в три области, и колегите, които са си позволили да кажат, че това са нула ги призовавам да отидем заедно до Видин, Враца и Монтана”, добави той.

Новаков посочи, че разбира хората, които протестират у нас. „В голямата си част те имат разбираеми изисквания към нас и нашата работа - да ги чуем и да сме в непрестанен дебат. Най-вероятно рокади ще има, както беше заявено. Малка група от демонстрантите се опитва да придаде на целия протест много лошо лице”, заяви той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.