Свикаха извънреден кризисен щаб заради мъртви животни

Извънредна ситуация в Хасковско. Екослужбите са на крак заради предполагаемо замърсяване на канал на река Марица. По-рано днес няколко селскостопански животни умрели, минути след като пили от водата.  В Димитровград заседава кризисен щаб, към който се присъедини и директора на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов.

Стотици килограми мъртва риба изплува по бреговете на Янтра (ВИДЕО)

В късния следобед са умрели 28 крави, веднага след като са пили вода от канал, по който тече вода от промишлено предприятие. Веднага на място пристигат всички служби, които взимат проби. По течението на реката няма замърсяване и умряла риба, което сочи, че замърсяването е залпово - такова, което бързо се е разсеяло.

Спряно е водоподаването към над 50 села на юг от Димитровград по поречието на река Марица превантивно, докато не излязат пробите от питейната вода. Става въпрос за общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

Екоминистерството проверява сигнал за побеляване на река Върбица

"Включили сме системата за ранно оповестяване на населението. към този момент РИОСВ взимат проби. Всички общини по поречието на река Марица са уведомени. Спряно е водоподаването към всички поради евентуално замърсяване. Не сме сигурни, за това взимаме превантивни мерки", обясни областният управител на Хасково Стефка Здравкова. 

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.