Според традиция от най‐дълбока древност женитбите се правели през септември

Днес е Преображение Господне. В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с празника. Правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби, пише edna.bg.

Според традиция от най‐дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ето защо днес трябва да си намислите съкровено желание, което искате да се сбъдне.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.