Това изясни за NOVA председателят на НФСБ Валери Симеонов

Още вчера Коалиционният съвет е решил блокадите в цялата страна да бъдат вдигнати. Това изясни в предаването „Здравей, България” председателят на НФСБ Валери Симеонов. Коалиционният му партньор и вицепремиер Красимир Каракачанов обаче заяви обратното - разпореждане на полицията за действия не е давано. Оставка на правителството пък не била на дневен ред.

„Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично на това нарушение”, добави той.

Премахнаха палатковите лагери в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Симеонов не съобщи кой е предложил премахването на палатките. Обсъждали са обаче ситуацията около час. „Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война”, каза още лидерът на НФСБ.  

 

Във Варна обаче вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни точно обратното. „Полицията си взема решенията какво да прави в дадена ситуация. Нали се сещате, че няма как и не е нормално да се взема политическо решение за действия на институция като полицията. Коментирано е, обсъждано е, но решение не е вземано”, каза той.

Като хулигански действия определи Симеонов полетелите яйца и домати по сградата на НФСБ. „Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така”, каза още той.

 

 

Симеонов обяви, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на „вестоносец на лоши за протеста новини”. „В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на Коалиционния съвет, взети след 4 часа разговори”, обясни той.

Лидерът на НСФБ коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на „Здравей, България” от вчера за евентуалната оставка на правителството през септември. „Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция”, категоричен беше Симеонов.

„Според мен той не беше добре запознат, всъщност той се изказа половин час преди да започне Коалиционният съвет, така че такова нещо няма. Правителството има да си свърши работа и ще я свърши”, заяви Красимир Каракачанов.

 

СЛЕД КОАЛИЦИОННИЯ СЪВЕТ: Без оставка на правителството и премиера (ОБЗОР)

Валери Симеонов обясни, че няма притеснения дали партията му ще влезе или не в следващото управление. Посочи, че това ще бъде решено от избирателите, ако са доволни.  

„Ние сме избрани, ГЕРБ и Обединени патриоти, с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред“, заяви той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си