До две години предстои обезопасяване и на всички 12 станции от първата линия на подземната железница

Част от третата линия на метрото стартира до края на месеца. Осем от станциите вече са готови и са започнали тестове на движението на влаковете между тях. Станциите на метрото от квартал „Овча купел” до бул. „Владимир Вазов” вече са напълно готови и до дни ще посрещат пътници. А догодина цялата трета линия ще е факт и ще бъде пусната в екплоатация до Околовръстния път при разклона за „Горна баня”. Изграждат се и специални прегради, както по новата, така и по старите линии на метрото, за да не се стига до инциденти.

Готовите метростанции са разположени в квартал „Овча купел”, на булевард „България”, при Александровска болница, на Патриарха, до парка „Заимов” и театър „София и на булевард „Владимир Вазов”. "След приключване на тестовете на влаковете от вчера започна работа на приемателната комисия и очаквам до края на този месец да пуснем първите 8 километра и 8 метростанции от третата линия на метрото”, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Взети са мерки, за да се осигури безопасността на пътниците. „Заедно с изграждането ние монтирахме такива врати, такива прегради,  които са част от системата на самото движение на влаковете. Така че когато влакът спира, съответно отваря само тази част, която съвпада с вратата му”, допълни Фандъкова.

„За жалост имаме такива случаи с жертви, с трагичен край. Отделно от това се надявам, че това ще възпрепядства и случаи на опити за скачане за самоубийство”, коментира Валентин Тодоров,  заместник- началник на управление „Експлоатация”, към столичния „Метрополитен”.

За настоящите станции на метрото се изграждат друг тип предпазни огради. По неволя, защото влаковете са различен вид и с различен брой врати. „Това е една иновационна система, която общо взето в Европа почти я няма. Реално внедряване за пръв път се случва в България”, допълни Валентин Тодоров.

Изградено е и лазерно табло, което показва къде точно трябва да спре влакът. Засега обезопасителни прегради има на две от метростанциите – „Стадион Васил Левски” и „Опълченска". 

До две години предстои обезопасяване и на всички 12 станции от първата линия на метрото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.