Младият мъж е задържан за 72 часа

23-годишен мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че е хвърлял червена боя по сградата на Съдебната палата в София. Деянието е извършено на 3 август и, според прокуратурата, се отличавало с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение.

Разпитаха Христо Иванов заради червената боя по Съдебната палата

В хода на разследването е извършено претърсване на адрес в София. Иззети са дрехите и обувките, с които младият мъж е бил на протеста. По тях са открити червени петна. Намерени са и кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя, както и множество петна с червен цвят. Проведени са разпити на свидетели и разпознавания, предстои да бъдат назначени още експертизи.

23-годишният мъж е задържат за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Грозят го до 5 години лишаване от свобода.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.