Преди година този проблем предизвика протест в центъра на града

Над 30 000 жители на Свищов и още няколко селища вече втори ден са без вода. Причината – аварирал водопровод на над 40 години.

„Ние захранваме град Свищов по стария, стоманен водопровод, който е въведен в експлоатация през 1976 година”, обясни Румен Линев, директор на ВиК – Свищов.

Водопроводът често аварирал. Преди 7 години общината прави ново, 13-километрово трасе от изворите до града. Тръбите, които били сложени, не отговаряли на изискванията.

А тази подмяна на водопровода с некачествени тръби е струвала и на общината, и на държавата над 6 млн. лв. Преди 4 години Специализираната прокуратура започва разследване.

„До днешна дата нямаме решение. Свищов е изправен пред поредната водна криза за незнайно време”, каза кметът на града Генчо Генчев.

От фирмата изпълнител на проекта отрекоха обвиненията, че тръбите са негодни, но признаха, че аварии след ремонта е имало.

Задава ли се водна криза в Източна България и в Старозагорско?

Кризистната ситуация беше обсъдена днес на спешна среща между местната власт и ВиК дружеството. В края на деня стана ясно, че държавата започва ремонт на водопровода, който трябва да приключи в края на тази година.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.