Каква е организацията преди началото на учебната година?

Ученици с вирусни симптоми ще бъдат вкарвани в изолационни стаи, с каквито всяко училище трябва да разполага от първия учебен ден. Това е една от мерките, които налага Министерството на образованието за началото на новата учебна година. Броени дни преди 15 септември остават тревогите на родители как децата ще учат в клас в условията на коронавирус и как ще се предпазват.

Вълчев: Учителите да носят маски или шлемове в училище

„Обособяването на подобни помещения е само част от мерките, които са разработени от МОН и Министерство на здравеопазването. Тези помещения напомнят на обичайната класна стая. До тях ще има достъп през резервен вход и много бърз излаз на улицата, където със собствен транспорт родителите да могат да отведат детето си на лекар”, обясни Мая Гешева – директор на столично училище.

Вълчев: 82% от родителите са за присъствено начало на учебната година

Тя добави, че учениците ще имат достъп до помещението, само в случай че проявяват симптоми на заразата. В училището имат готовност да реагират и при ситуация с повече от един заразен ученик.

Как тече подготовката за първия учебен ден у нас?

„Симптомите, при които децата ще се отвеждат в тази стая, са подробно описани. В началото на учебния ден медицински специалист ще прави филтър по специално направен инструктаж”, каза още Гешева.

На входа на гимназията ще бъде поставено устройство за лична дезинфекция. Във всяка класна стая ще има максимум 26 деца.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.