В спор по темата влязоха депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова и колегата й от БСП Иван Иванов

„Ситуацията се усложни и това кой носи отговорност за ескалацията на напрежението трябва да каже вътрешният министър. Иначе, основната отговорност за случващото се по площадите носят колегите от ГЕРБ, защото те не отговарят на исканията на протестиращите. Това подклажда гнева на хората”. Така коментира снощния протест в София депутатът от БСП Иван Иванов. 

СДВР: В една от палатките намерихме коктейл „Молотов” (ВИДЕО)

В ефира на „Здравей, България” Десислава Атанасова от ГЕРБ изложи своята гледна точка за ескалацията. „Видяното вчера е ужасна агресия срещу българската полиция. Кой носи отговорността? Първо тези, които заявяваха, че ще има въстание и метеж. Тези, които размахват юмруци и ни наричат „мутри”. Призоваващите хората легитимно избраните народни представители да бъдат „изметени”, коментира Атанасова. 

Управлението, според Иванов, е предизвикало хората да излязат на улицата. С провокациите обаче трябвало да се заеме вътрешното министерство.

„Тези хора са познати, можеше да се привикат и профилактират, да бъдат задържани и да не присъстват изобщо на протеста. Цял ден слушаме, че имат предварителна информация. Защо не реагираха предварително - да се направят КПП-та, ако е необходимо и да се отнемат взривните вещества?”, запита депутатът от БСП.

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

„Г-н Иванов твърди, че е трябвало вчерашният протест да бъде осуетен, като предварително тези хора бъдат профилактирани. Това може би са методи за работа от времето на протестите при управлението на Орешарски през 2013 г.”, отговори Атанасова.

„Кой вчера беше през цялото време на протеста? Помните ли един телефонен разговор, който изтече в медиите, пуснат от прокуратурата. Той беше между представител на БСП и Васил Божков за управлението на тълпата. Вчера имаше призив от Корнелия Нинова БСП да се включи в протеста. Тоест и тя носи отговорност за това, което се случи”, допълни депутатът от ГЕРБ.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.