Това обяви вътрешният министър на изслушване в НС

126 души са задържани на протеста в София в сряда. 62-ма от тях са с криминални прояви, а 35 са с настоящ или постоянен адрес извън София. Образувани са 16 бързи производства. Това каза на изслушване в Народното събрание вътрешният министър Христо Терзийски.

НОЩ НА СБЛЪСЪЦИ В СОФИЯ: Десетки ранени полицаи и протестиращи

„Около 18:30 в района на пл. „Независимост” се събраха множество хора като част от тях проявиха агресия. Започнаха да хвърлят пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, химически газове срещу полицейските служители. Те бяха замервани с всякакви твърди предмети – бутилки, камъни, столове, тротинетки, знамена, табели и др.”, каза Терзийски.

„След ескалиране на напрежението полицейските служители е трябвало да реагират и използваха тактически действия – разцепване и изтласкване на множеството”, добави още министърът.

СДВР: В една от палатките намерихме коктейл „Молотов” (ВИДЕО)

След преглед на видеозаписи е установено, че в палатковите лагери са се съхранявали опасни предмети, което е наложило тяхното премахване, заяви Терзийски. 

От изказването му стана ясно още, че ранените служители на реда са 80. „Трима са транспортирани в „Пирогов”, 23-ма - в Медицинския институт на МВР, 13 - в „Царица Йоанна”. 41 са прегледани на място. Служителите са с фрактури на крайници, травматични наранявания и увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване”, каза още той. 

Терзийски благодари на всички полицаи, че не са позволили да се пролее кръв при размириците на протеста в София в сряда. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.