Промяната беше гласувана на първо четене в парламента

Вдигат минималното обезщетение за безработица. Решението беше прието единодушно на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, то става 12 лв. от 1 октомври тази година. Увеличението ще засегне около 33 000  души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от четири на седем месеца.

От БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17лв.

Минималният размер на обезщетението за безработица става 12 лв на ден

„Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността”, каза Надя Клисурска от БСП.

„Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17лв. и 40 ст. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18 лв. и 60 ст., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение”, каза Хасан Адемов от БСП.

От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса.

„Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България”, каза Калин Поповски от „Обединени патриоти”.

Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще  получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове.

„С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен”, каза Георги Михайлов от БСП.

„75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си