Джо Байдън нарече президента „климатичен пироман”

Доналд Тръмп посети тежко засегнатата от горски пожари Калифорния.  Той обвини за стихията лошото управление на горите и настоя, че  промените в климата не са причина за природните бедствия.  Това обаче стана повод за тежки критики от учени и природозащитници.

Пожарите продължават да горят по Западния бряг. Президентът отиде в Калифорния, за да види пораженията. Той беше критикуван, че мълчи за опустошението, което стихията нанася. Тръмп каза, че пожарите са заради управлението на горските масиви. "Добро управление на горите. От три години говоря за това”, заяви той.

Тръмп се срещна с управата на Щата. Въпреки представените му данни, президентът не признава, че има климатични промени. "Дърветата падат. Не след дълго стават много сухи. Като кибрит. Освен това по земята има листа. Това подготвя пожарите”, каза той.

Когато дойде на власт, Доналд Тръмп извади Съединените щати от договореното с много усилия от страните по света Парижко споразумение за климата. И в Калифорния президентът показа, че не вярва на научните данни. "Ще стане по-хладно. Само гледайте”, допълни Тръмп.

Над от 30 души са загинали при пожарите в САЩ

"Иска ми се науката да беше съгласна с вас”, коментира Уейд Кроуфууд, отговорник за природните ресурси на Калифорния. "Науката всъщност не знае", каза Тръмп.

Споровете за промените в климата са очертават като основен въпрос преди президентските избори след месец и половина. Джо Байдън казва, че ако спечели изборите, ще върне Съединените щати в Парижкото споразумение.

Анализатори смятат, че позицията на Тръмп ще му донесе негативи в очите на младите избиратели, които ще гласуват за първи път. Въпросите за опазването на околната среда и борбата с глобалното затопляне по принцип са по-силно застъпени сред по-младите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.