Това научи NOVA

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ще предложи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с още два месеца. По думите му мерките за борба с COVID-19 няма да се затягат. 

Кунчев: От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата

„Ще предложа този път удължаването да е двумесечно. Това непрекъснато удължаване всеки месец отнема ресурс - непрекъснато трябва да подновяваме документите. От друга страна, това, което очакваме, не е никак оптимистично по три причини. Разбира се – стартът на училищата, което създава допълнителни рискове, но най-вече започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един до два месеца”, посочи доц. Ангел Кунчев.

„Удължаването на извънредната обстановка ни дава възможност да реагираме адекватно, но не предполага автоматично въвеждане на някакви по-строги мерки. Ограничаване на цели градове, спиране на движението, надали някога ще се върнем към тях. Освен ако не се получи крайна ситуация като в Израел – с изключително висока заболеваемост и парализиране на държавата”, допълни Кунчев.

ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ: Хиляди покосени в Китай

По-рано Кунчев участва в дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“. На нея той заяви, че здравната системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която се наблюдава у нас в момента. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи той.

За две седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. „На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите", каза той. И допълни: "Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване".

Д-р Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

Кунчев прогнозира и че от края на другата седмица ще „завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата”. „В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.