В Троян се провежда Фестивал на сливата

Въпреки пандемията едно от най- старите кулинарни събития у нас се проведе и то при голям интерес. Българският фестивал на синята слива събра стотици жители и гости на Троян. В центъра на града стотици гости наблюдаваха приготвяне на сладко и ракия.

„ДА ХВАНЕШ ГОРАТА”: Американка се премести от Ню Йорк в Гюешево и произвежда ракия

С възстановка на клуб „Традиция” гостите на Троян се запознаха с миналото на местните хора и през войните, и в мирно време. Център на вниманието обаче, си остана българската синя слива. На едно място тя присъстваше току-що набрана, а на друго – с нея се приготвяше мармалад.

Вниманието на всички беше към кът с казан за изваряване на прочутата Троянска сливова ракия. Минко Петков от село Бели Осъм е всепризнат специалист в региона. Приготвянето на хубава сливова не било тайна. „Тайната е, че трябва да има качествен плод, след това да отлежи добре, т.е. да втаса, както му казваме ние и като това стане готово започва ето този процес”, разказва той.

Някъде, около един час на силен огън му трябва на казана, за да тръгне ракията. После, огънят се намалява, докато тя тече още един час.

Битови нрави: Особености на българския домашен уют

Следва два-три месеца отлежаване и едва тогава троянската сливова е готова за прилагането на вътрешна дезинфекция. Казанджиите, обаче, съветват консумацията да е с мярка, за да има ефект срещу болестите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.