Самото кацане на повърхността на естествения спътник на Земята е планирано за 2024 г.

НАСА представи актуализиран план за своята лунна програма "Артемида", чиято първа фаза -"Артемида 1", вече е насрочена за 2021 г., а втората - "Артемида 2", за 2023 г. Това обяви на телефонен брифинг за журналисти директорът на НАСА Джеймс Брайдънстайн, предаде БТА.

Самото кацане на Луната, което се счита за трети етап от мисията "Артемида 3", трябва да се случи, както беше планирано по-рано, през 2024 година.

"Всички елементи, от които се нуждаем, за да кацнем успешно на Луната през 2024 г., са в процес на изпълнение и ние бързо вървим към постигането на тази цел", каза Брайдънстайн.
"Артемида 1" предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион", монтиран на ракета Ес Ел Ес (SLS - Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап -"Артемида 2", е пилотиран полет около естествения спътник на Земята.

НАСА наема астронавти за мисия до Луната

Първият етап от програмата беше насрочен за края на 2020 г., а вторият - за 2022 г. Заместник-директорът на НАСА Том Уитмайър обаче информира в средата на май, че началото на "Артемида 1" ще бъде отложено за края на 2021 г. поради закъснения в създаването на ракетата-носител заради пандемията от новия коронавирус.

Необходимият бюджет за спазването на програмата е 28 милиарда долара за следващите пет години. От тях 16 милиарда ще са за спускаемия апарат. Бюджетът за периода 2021 г. - 2025 г. трябва да бъде одобрен от Конгреса. Ако първите 3,2 милиарда долара бъдат гласувани до Коледа, НАСА ще е в график с целта за кацане на Луната през 2024 г., увери Брайдънстайн. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си