Леви и десни - в спор за случващото се у нас

Европарламентът проведе тази вечер дебат за ситуацията в България. Европейската народна партия подкрепи кабинета, левицата и зелените отправиха критики.

Политическите сили в Европарламента остават разделени по отношение на върховенството на закона и основните права в страната ни.  Още преди началото на заседанието лидерът на ЕНП Манфред Вебер даде заявка, каква ще е позицията на десницата, като в пост в социалните мрежи обяви, че подкрепя кабинета на Борисов, а изборите трябва да са през март. В залата, очаквано критиките бяха от страна на левицата и зелените.

 

 

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък. А по-рано се проведе и митинг, на който присъстваха евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от "Отровното трио".

Дебатите тази вечер преминаха и под знака на техническите проблеми. Обсъжданията няколко пъти бяха прекъсвани заради проблеми с озвучителната система и това доведе до смут в изказванията на евродепутатите. За кратко изказванията  дори бяха преустановени, докато проблемите бъдат отстранени.

Манфред Вебер: Уважение към протестиращите, но изборите през март ще решат

"Важността на този дебат е очевидна за всички, които видяха премиера Борисов и неговите евродепутати да се подиграват миналата седмица с доклада на Комисията за Върховенството на закона, твърдейки че той потвърждава напредъкът на правителството му. И защо да не го правят, когато от години си играят с Комисията и ви казват това, което искате да чуете", каза Клеър Дейли - депутат от група на крайната левица в Европейския парламент.

„Чухме много тежки думи, които не бива да оставят без коментар. Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда. Демокрацията и мандатността също за част от върховенството на закона. Всеки, който иска  промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

„Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект”, каза зам.-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

„В България не всичко е перфектно. Намирам за добре, че има млади хора по улиците, които искат бързо да станат нещата, но те следват своя ход. България е на прав път, промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори“, заяви Манфред Вебер.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.