Наш екип обиколи няколко търговски обекта в София

Експеримент на NOVA показа спазва ли се изискването за носене на маски на закрито. Наш екип обиколи няколко търговски обекта в София, за да провери до колко хората се съобразяват със заповедите.  

Проверката започна със столично кафене в центъра на града. Екипът ни нарочно е без маска, за да видим дали някой ще ни направи забележка. На входа ни посреща табела, на която пише, че носенето на маска в обекта е задължително, като се допускат до двама души.

В градския транспорт - само с маска и билет

С влизането установяваме, че хората вътре са повече, а на опашката има момиче без маска. Нито тя, нито ние получаваме напомняне да си сложим предпазното средство.

Според правилата, ако останем да пием кафето си в обекта, можем да свалим маската, но преди това сме длъжни да я носим.

Следващият обект за проверка е магазин за дрехи на ул. „Граф Игнатиев”. Докато разглежда дрехите, репортерът на NOVA е със свалена до брадичката маска, но никой не му прави проблем.

В съседния магазин продават дизайнерски маски. Решаваме да проверим дали там ще имат проблем с това, че влизаме без да сме покрили устата и носа си.

Акция „Маска” в градския транспорт (ВИДЕО)

При вида ни служителките поставят своите маски, ние оставаме без. Това оказва се, отново не е проблем.

След като на никого в магазина не му направи впечатление, че сме без маска, решаваме да видим каква е ситуацията в градския транспорт, където забелязваме няколко пътници без маска.

От началото на месеца от Центъра за градска мобилност са проверили пътниците в 1472 превозни средства за това дали носят маски. Съставени са 3 глоби и 4 предупреждения, заявиха за NOVA от там.  Отново на наше запитване, от Столичната РЗИ обясниха, че в последните три дни са извършени 148 проверки по спазване на противоепидемичните мерки на закрито. Съставени са 60 акта за нарушения. Глоба за липса на маска е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

Масови проверки за носене на маски в градския транспорт в София

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.