Есенната планинска идилия там предлага уникален цяр за душата

Тази седмица в поредицата „Дотам и обратно” Николай Василковски ни отвежда „на ръба” на Родопите – в село Равногор. Това е едно от онези места в България, където думите тежат. Само на 15 километра от Брацигово и на 40 километра от Пазарджик есенната планинска идилия предлага уникален цяр за душата от всякакви злободневни проблеми.

Къде се намира най-тясната улица на Балканите? (ВИДЕО)

На входа към този природен рай се извисява голям кръст с надпис „Бог да пази България”. Тук, на 1 340 метра надморско равнище, започва красивото родопско село Равногор. От последните му къщи, покрай параклиса „Свети Илия”, се отправяме към местността „Бековите скали”. Пътят върви по Равногорското плато, заобикаля възвишението „Света Неделя” и прорязва оцветените в есенни багри ниви и поляни.

30 минути спокойно ходене по маркираната пътека и пред нас се отваря един от онези главозамайващи пейзажи, при които трябва да поемеш дълбоко въздух, за да осъзнаеш къде си. Оттук можем да потънем с поглед дълбоко в красотата на Западните Родопи. Далече напред се простира “Чернатица” - планински масив, разположил своето туловище като великан между долините на река Въча и река Чепеларска. В далечината виждаме язовир “Въча”, а малко след него и пътя от Кричим към Девин. Достатъчно причини всеки, който дойде край "Бековите скали" веднага да се влюби в тях.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Един ден в Земенския пролом (ВИДЕО)

И точно тук трябва да дишаме. Да поемаме колкото можем от този неповторим въздух, определен от учените за най-чистият на Балканите с едва половин процент замърсяване.

Връщаме се за кратко в изходна позиция до табелата край параклиса до село Равногор. Оттук тръгваме към още едно такова живописно място - "Червената скала".

Табелата ни насочва през пожълтелите поляни отново по лек и равен черен път. 15 минути по-късно вече минаваме през прохладна смесена гора, която свършва точно там, където склонът рязко пропада надолу. Излизаме на поредната спираща дъха панорамна площадка, от която се разкриват прелестите на Западните Родопи.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка из Ъгленския каньон

Да седнеш на ръба в буквалния смисъл е атрактивно, но и опасно. Още повече, както на "Червената скала", така и на "Бековите скали", по камъните са изградени удобни пейки и дървени беседки, от които човек може спокойно да съзерцава планинската красота.

За повечето такива места има интересни легенди. Според преданията още по турско време две девойки сплели косите си и скочили в пропастта, за да запазят своята вяра. Тяхната кръв в името на Христовата вяра дала името на впечатляващата “Червена скала”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.