Има списъци с чакащи по аптеките

България очаква последната доза противогрипни ваксини. По данни на фармацевтите, те трябваше да бъдат доставени днес, но това все още не се е случило. Междувременно се появиха рекордни списъци с чакащи за ваксина. Проверка на NOVA показа, че в някои аптеки желаещите, които са се записали, достигат 250 души.

Толкова засилен интерес към противогрипните ваксини, в аптеките не помнят. Желанието да угодят на клиентите на много места обаче няма да се сбъдне, тъй като нито една аптека няма да получи толкова, колкото е заявила.

Противогрипните ваксини вече са на изчерпване

„През август съм заявила в две фирми да взема по 200 ваксини. Тоест съм се приготвила за 400 ваксини. Засега имам обещани 4”, коментира Мая Попова, магистър-фармацевт, собственик на аптеки.

В опит да угодят на нетърпеливите клиенти, фармацевтите започнаха да ги записват в дълги списъци. Така на места се стигна до абсурдни парадокси – аптеки, които очакват единични бройки, а имат списък с над 250 желаещи. Там пък, където все пак са спрели резервацията навреме, ще получат точно толкова, колкото са записаните.

В една от аптеките очакват около 100-тина дози от ваксината, което означава, че най-вероятно ще успеят да изпълнят обещаното, но всеки дошъл впоследствие, ще си тръгне с празни ръце. Очаква се последната партида от 70 000 противогрипни ваксини да бъде разпределена в аптеките в страната следващите дни, а оттам молят за търпение.

„Създаде се някаква пълна психоза с тази ваксина. Отвсякъде звънят хора”, казва Николай Костов - председател на Асоциация на собствениците на аптеки.

Николай Костов: В понеделник пристигат противогрипните ваксини

Пак до дни, лабораториите очакват да пуснат и така наречените комбинирани тестове, които ще покажат дали болния има COVID-19, грип А или грип Б. „Всеки момент, в следващите няколко дни очакваме зелена светлина и която лаборатория иска, може да си поръча и да предлага на клиентите си от новия комбиниран тест”, каза Емил Митев, който е маркетинг-мениджър в частна лаборатория.

Заради точността си,  въпросните комбинирани тестове ще са малко по-скъпи от сегашните PCR-и, но прогнозите на лаборантите са, че постепенно почти изцяло ще ги заместят. Начинът, по който се взимат пробите е същият. Пак толкова ще се изчаква и за резултатите. Последната доза от ваксината се очаква до края на седмицата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.