Той е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, с което има граждански договор

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение – Велинград /МБАЛ – Велинград/, съобщават от КПКОНПИ.

Разследване на NOVA: Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

Разследване на NOVA разкри, че д-р Чешмеджиев източва Здравната каса чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство и медикът се разследва от прокуратурата и полицията. По информация на журналиста Тина Ивайлова става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. 

Болницата е общинско дружество, а освен нея Община Велинград е едноличен собственик на капитала и на друго здравно заведение – „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД. Д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ - Велинград от 2015 г. Отделно от това, между него и „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД през 2018 г. и през 2019 г. са сключвани граждански договори, по силата на които той оказва в центъра специализирана медицинска помощ като лекар ортопед – травматолог. Такъв договор действа и през настоящата година /от 02.01.2020 г./ и така управителят на МБАЛ - Велинград упражнява лекарска практика, за която получава съответно заплащане и в друго лечебно заведение във Велинград /Медицинския център/.

Съдът отстрани от длъжност лекаря, обвинен в издаването на фалшиви болнични

Установено е, че на 01.04.2019 г. д-р Чешмеджиев, като управител на болницата, е подписал договор, с който МБАЛ - Велинград отдава под наем за срок от 5 години на „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД 12 помещения в болнична сграда, ведно със съответното оборудване и техника. Няма решение на Общинския съвет, като едноличен собственик на капитала на болницата, което да оправомощава управителя й д-р Жеко Чешмеджиев да отдава под наем такава болнична собственост.

Според Комисията, по този начин е реализиран конфликт на интереси - чрез икономическа свързаност: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика. Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833. Ако решението на КПКОНПИ влезе в сила, той следва да бъде освободен от длъжността управител на МБАЛ - Велинград.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.