Договорено е увеличение на заплатите на медицинските сестри

"Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6.5 млрд. ресурс. Увеличението спрямо тази година е с около 780 млн. лв. Имаме конкретни цели, които преследваме". Това заяви в студиото на "Здравей, България" финансовият министър Кирил Ананиев.

Провeряват лабораториите, в които се правят PCR тестове за COVID-19

"Ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", добави той.

Относно негативните коментари за бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации.

„Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да има разхлабване на фискалната политика“, каза още Ананиев.

БЮДЖЕТ 2021: За кого и по колко ще има

Той добави, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите. „Тези 390 млн. лева могат да отидат за други цели, но такова беше решението на правителството“, каза още Ананиев.

Бившият здравен министър коментира и актуалната обстановка в здравеопазването у нас.

„Още при обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев.

"Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област. След като регионалните здравни инспекции направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, има областни щабове, които разглеждат ситуацията и вземат решение в кои от болниците да се отворят други отделения", добави той.

 

 

„Всеки директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията, би била осъдителна", добави той.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение в следващите години.

ЗАРАДИ НЕДОСТИГ НА ЛЕГЛА: В Пловдив изписват по-леко болните

По думите му министерството е провело разговори с Българския лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 лв. - за лекари.

„Заплатите са сравнително ниски за България и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизмът на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството. Може да се случи само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.