Kомисия ще преценява дали един пациент има действително нужда от хоспитализация

Във втория по големина град у нас спешно разкриват още 66 легла в болниците заради увеличаващия се брой нови случаи. От днес още едно лечебно заведение в Пловдив влиза в борбата коронавируса - Военната болница. В нея обаче приоритетно ще се приемат заразаните военнослужещи от последните учения в Корен и Асеновград.

1225 новозаразени и 19 починали с COVID-19

„В момента 12 легла са за пациенти с коронавирус и още 10 легла са за четири стаи за пациенти, които са съмнителни и се приемат при определени показания“, казва полковник Ангел Гозманов – началник на ВМА-Пловдив.

Заради критичния недостиг на места в болниците в Пловдив от днес специална комисия ще преценява дали един пациент има действително нужда от хоспитализация, тъй като в момента голям процент от леглата били заети от леки случаи, които могли да се лекуват вкъщи.

„Няма нужда болните, които имат температура и нямат дори пневмония да бъдат настанявани, защото кашлят. Всеки болничен престой крие огромен риск за вътреболнични инфекции. Да, ако има пневмония, ако има дихателна недостатъчност, ако има нужда от кислород, ако има нужда от инжекционна терапия разбира се, че ще го приемем. Много ви моля, колегите ми са изцяло тотално изчерпани“, казва проф. Мариана Стойчева - началник на Инфекциозна клиника- Пловдив.

Бум на заразени с коронавирус сред най-малките

21 са линейките в цялата Пловдивска област. 7 от тях са ангажирани в осблужването на самия град. В готовност да се включат имат и линейките на чатната помощ.

До Нова година административния блок на Инфекциозната клиника ще се трансформира в отделение с 32 легла. Засега на територията на Пловдивска област няма болница, която да е отказала да разкрие COVID-19 отделение, увери областният управител.

„Увеличаваме леглата с още 66 и стават общо 605 легла“, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Две от болниците в града спешно търсят в момента доброволци - студенти по медицина,за да  попълнят графика на заразените лекари.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.