„Българите трябва да знаят, че сме инвестирали в създаването на ваксини“, отбеляза Борисов

Правителството отпусна 22 280 000 лв. на „Бул Био” за инвестиционните проекти, които разработва дружеството. Те включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

Борисов: Подготвихме се бързо за ваксината срещу COVID-19 (ВИДЕО)

„Средствата ще отидат по тези направления в „Бул Био”, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти. Само за седмица те са 16 028.

„Това е един от рекордите, които постигаме, а това означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно“, заяви здравният министър.

Той посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация срещу COVID-19 върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари 2021 г.

СЛЕД 10 ДНИ ЧАСТИЧЕН ЛОКДАУН: По-малко новозаразени и спад в натиска към болниците (ОБЗОР)

 

 

Пред работещи в база на „Бул Био” премиерът отбеляза, че средствата са отпуснати, след като са били поискани и за да се възстанови славата на компанията.

„Благодарим за указаното доверие. Това за нас е изключително висока чест. Благодарение на тази подкрепа ще успеем да възстановим производството на животински серуми, да разширим производството на БЦЖ с нова линия, да излезем на нови пазари и да поддържаме снабдяването на страната”, посочи управителят на „Бул Био” д-р Румен Кофинов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че от януари до ноември 2020 г. от БЦЖ ваксината са произведени 23 милиона дози. С тях са били снабдени държави от целия свят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.