Проф. д-р Тодор Попов коментира митовете и фактите относно ваксината

„Хората с класическите алергии са тези, които могат да проявят алергична реакция и към ваксината. Техните организми се съпротивляват на чужди вещества, като образуват специфични антитела, които се свързват със съответния чужд агент. Това са т.нар атопици. Те би трябвало да бъдат най-заплашени”,  заяви проф. д-р Тодор Попов в ефира на „Събуди се”. Той обясни, че това не значи, че обикновен човек не може да отключи реакции.

Какви са възможните странични ефекти от ваксината срещу COVID-19

„Има ли органично вещество, биологичен материал, винаги има възможност за съпротива на организма, който да покаже, че това някакви не му пасва. Теоретично ваксината на Pfizer и BioNTech е със сравнително нисък потенциал да предизвика реакции, тъй като става дума за изключително прост от биохимична гледна точка материал, който освен това не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция”, обясни проф. Попов.

 

 

Той подчерта, че в момента се създават необходимите правила за поставяне на ваксините и методология на действие преди ваксинацията.

Проф. Ангелов: Твърденията, че ваксината крие рискове за здравето, са неверни

„Със сигурност трябва да продължим с внимателния подбор на тези, които трябва да бъдат ваксинирани. Тук роля имат и придружаващите заболявания, които могат да направят един индивид особено застрашен. Със сигурност някои лекарства могат да усилят някои реакции след ваксината. Препоръчва се пациентите да се консултират предварително и да има предварителен подбор на тези, които ще бъдат ваксинирани”, подчерта проф. Попов.

Целия разговор с проф. д-р Тодор Попов гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.