Той ще може да обслужва болници от пет области

Само за две седмици хора от Плевен събраха средства и закупиха пълни комплекти за извличане на кръвна плазма. Те ги дариха на Центъра по кръводаряване в града. В края на миналата седмица апаратурата заработи и вече приема първите преболедували COVID-19, които желаят да дарят кръв. Центърът ще може да обслужва болници от пет области.

Преболедували вируса ще могат да даряват кръв в Благоевград

26-годишният Дейвид Рашев е рентгенов лаборант. Прекарал е COVID-19 преди половин година и още има антитела.

„Основната ми симптоматика беше загуба на обоняние, силно главоболие и отпадналост, без температура. По-сложните симптоми ги нямаше”, сподели мъжът.

 

 

Това, че е преболедувал коронавируса го е накарало да дари кръвна плазма, след като разбира, че има достатъчно антитела.

„Чаках да дойде тази апаратура, за да мога да даря. Решението си е мое. Никой не ме е подтикнал, нито ме е накарал. Доброволно искам да помогна на някой човек”, допълва Рашев.

Апаратурата е закупена благодарение на дарители от град Плевен. Събраните средства са над 70 000 лева.

„Когато обявихме, че в първия етап са необходими 30 000 лв., имаше хора, които даряваха и по 10 лева. Те знаеха, че има смисъл и бяха уверени в „Ротари клуб”, че парите ще стигнат до целта. Така, за първите три дни събрахме над 30 000 лева, с които успяхме да закупим необходимата апаратура”, каза инициаторът на кампанията Николай Савов. 

Директорът на Центъра по кръводаряване в Плевен д-р Анелия Цочева обясни, че желаещите да дарят трябва да предоставят положителен PCR тест, от който да са изминали 40 дни.

„Човек трябва да е здрав, да не приема медикаменти и да отговаря на всички условия”, допълни тя.

Следователи и прокурори дариха два апарата за плазмафереза на „Майчин дом”

Д-р Цочева допълни, че първите хора, които са заявили желание да дарят, са го направили напълно безвъзмездно.

„Един човек би могъл да помогне на трима пациенти. Всеки може, идвайки тук, да сподели за кой свой близък иска да дари. Имаме около 10 дарители, но желаещите са много и ще увеличим темпото, като включим и двата апарата в действие”, поясни още медикът.

Процедурата е щадяща и дарителят може отново да даде кръвна плазма след десет дни. Центърът ще може да обслужва болници от пет области в Северна България. Кампанията на плевенчани продължава, а целта е да се закупят два модерни дарителски стола и още консумативи за извличане на плазма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.