Нанесените щети, предимно на възрастни хора, надхвърлят 156 000 лева

Румънските власти предадоха на съдебните органи задържаната миналата седмица група телефонни измамници в Румъния с ръководител Димитър под прякор Бамзе, от Павликени. Припомняме, че преди 3 години екипът ни засне групата на Бамзе в Букурещ.

Разбиха банда „ало” измамници, иззеха пари, злато и десетки телефони от домовете им

Заедно с Бамзе в северната ни съседка  е задържан Петър, известен като Пепи Каратиста от Левски. Двамата са  основните въртачи в групата. С тях е задържан и Димитър Паскалев също от Павликени - помощник въртач. В хотела в Букурещ е арестуван и още един мъж - помагач, който им купувал храна и сим карти. В България - в Левски и Павликени, са задържани още двама от групата, които са мулета. Извършени са обиски и изземвания. Отнети са автомобили.

Интересното в случая е, че мулетата са пренасяли парите от България до Румъния и после отново са ги връщали в България, като по този начин са искали да прекъснат връзката на парите с България, както и да затруднят разследващите.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как живеят „ало” измамниците в Румъния? (ВИДЕО)

Групата е успяла да отнеме над 156 000 лв., като всички жертви са от България и са избирани на случаен принцип. Тя е действала от Румъния и с румънски мобилни карти, като ръководителят Димитър –Бамзе е имал най-голяма роля.

Шестимата обвиняеми за участие в престъпната група бяха задържани при съвместни действия на българските полицейски и съдебни органи, които бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Отнемат палати и коли за милиони от "ало" измамници

Междувременно на 17 декември 2020 г., по искане на Специализираната прокуратура, Апелативния специализиран наказателен определи постоянен арест за тримата задържани на 10 декември т.г. в различни селища на България.

При действията по разследването в Букурещ от обвинените бяха иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. При претърсвания на 12 жилища в страната, ползвани от участниците в групата, бяха намерени и иззети 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.

Нанесените щети, предимно на възрастни хора, надхвърлят 156 000 лева.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Екип на NOVA откри тайник на „ало” измамници в Румъния (ВИДЕО)

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи. Сезирана е и КПКОНПИ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.