Повече от 1 000 медици в страната са се ваксинирали

Продължава имунизацията срещу COVID-19 в страната. За последните два дни са се ваксинирали повече от 1 000 медици на първа линия. Все още няма данни някой от тях да е проявил странични реакции след поставянето на инжекцията. 

Тази сутрин започна ваксинирането на медиците срещу COVID-19 в Монтанско. Първите 100 дози пристигнаха вчера, а процедурата ще се извършва в болниците в Монтана, Лом и Берковица, където има COVID отделения.

Продължава имунизацията срещу COVID-19 в цялата страна (ОБЗОР)

Желание да бъдат ваксинирани са заявили 176 души, което е малко над една трета от всички медицински лица в областта. Един от първите ваксинирани беше доктор Любомир Досев от болница „Свети Георги“ в Монтана.

„Предвид многото ми пациенти, които са с коронавирус, това е единственият начин да бъда предпазен. Важно е всички медицински служители също да се ваксинират, за да предпазят себе си, своите близки и пациентите си”, коментира д-р Досев.

След доставката за пет области в централна и Северна България, днес започна ваксинацията на медицинския персонал от великотърновската болница. Общо 75 медици ще бъдат имунизирани през следващите дни. 55 от тях са служители в болницата, а останалите на Спешна помощ.

Първи се ваксинира директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев. Той отчита и драстично намаляване на заболелите.

„Мерките, взети от правителството, дават резултат. Допреди 20 дни имахме около 120 човека. Към днешна дата в COVID отделение са 42-ма души и четирима в реанимация”, посочи д-р Филев.

Заразените медицински специалисти, които са преболедували и няма да се ваксинират засега, са над 30. От лечебното заведение обаче отчитат повишен интерес от медици към ваксинирането.

Симидчиев: Нямам странични ефекти след ваксинацията

До четвъртък имунизацията с първата доза от препарата трябва да приключи. В средата на януари ваксинираните медици ще получат и втората. В началото на новата година се очаква у нас да пристигне и по-голяма партида от ваксината на Pfizer и BioNTech.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.