Според експерта чрез ваксината пречим на вируса не само да се разпространява, но и да мутира

„Чувствам се напълно нормално след поставянето на ваксината. Така както се чувствах и преди нея”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му има лека болезненост на мястото, където е приложен медикаментът, но това означава, че той работи.

„По отношение на страничните ефекти няма нищо по-различно от информацията, включена в листовката, която прочетох”, беше категоричен той. Когато една ваксина се изследва, това става при много строги правила. С излизането й на пазара с течение на времето тази ваксина ще става по-сигурна и всеки, който си я постави ще помогне тя да стане по-безопасна, тъй като ще има повече данни за нейното действие в реални условия.

Броят на ваксинираните срещу COVID-19 в света расте

„Когато прочетох кратката характеристика на ваксината, вътре имаше така наречените нежелани реакции след ваксинация. Те бяха почти идентични с леко преболедуване на коронавирусна инфекция. Това не означава, че сме заразени с COVID-19, а е реакция на нашата имунна система, която се пренастройва, започва да работи и изгражда защита и антитела”, посочи доктор Симидчиев.

Създаваме система за проследяване на нежелани реакции при ваксините

При тази ваксина няма друга външна частица, освен информационна РНК, която се въвежда и стимулира нашия организъм да произвежда белтъка, който предизвиква имунен отговор срещу вируса. По думите на пулмолога трябва да има една ненатрапчива разяснителна кампания, която да не обърква хората, за да могат те да вземат решение да се ваксинират. „Всяка една информация е средство да пазим не само себе си, но и нашето общество”, категоричен е той.

По думите му чрез ваксината се пречи не само на разпространеноитео на COVID-19, но и на неговата мутация. "Стандартните мерки - носене на маска и физическа дистанция, дават резултати", напомни той.

По думите му в ранния етап, когато количествата ваксини са ограничени, е по-добре да се поставят на хора, които не са преболедували COVID-19. "Има ли противопоказания да се ваксинира човек, ако е преболедувал – не, няма. Би могло да се усили имунния отговор след ваксинацията. Има някаква логика медицинска, да се ваксинираме пак, но не в момента, защото има хора, които не са боледували и за тях трябва да пазим дозите", посочи д-р Симидчиев.

През призмата на опита от Великобритания, епидемиологът Петър Марков, смята, че и трите ваксини – на Pfizer, Moderna или AstraZeneca, не носят риск. 

Подробностите от разговора гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.