Това обясни в ефира на „Здравей, България” проф. д-р Мариана Мурджева

Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу COVID-19 започва в България. В него ще бъдат включени минимум 1 000 души. Изследването ще трябва да установи какъв имунитет се изгражда при хората след ваксинация и за колко дълго.

„Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината срещу коронавирус, на който и да е производител, е насочена към изследване на постваксиналния имунен отговор. За да има статистическа достоверност на получените резултати, трябва да бъдат обхванати поне около 1 000 души”, обясни за проучването членът на Националния ваксинационен щаб и ректор на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Създаваме система за проследяване на нежелани реакции при ваксините

Тя поясни, че сред критериите, по които ще се изследват хората, е наличието на две поставени дози. Ще се анализират още по пол, възраст и придружаващи заболявания.

„Проследяването ще бъде направено по установен дизайн в динамика. Планираме това да стане на втория месец след поставената втора ваксина, на шестия, една година и дори две след ваксинирането”, добави още ректорът на МУ-Пловдив.

 

 

Проф. Мурджева поясни, че препаратът вкарва информационна РНК на вируса в организма, като отрече твърденията, че ваксината може да образува ракови клетки.

„Ваксината ни подготвя за среща със самия вирус, за да бъдем защитени с един мощен арсенал от клетки и молекули”, уточни проф. Мурджева.

Oще градове започват имунизация срещу COVID-19

Членът на Националния ваксинационен щаб уточни, че имунният отговор започва да се изгражда веднага след първата инжекция. Стойностите, гарантиращи защита, се постигат на 20-ия ден от втората ваксина.

„Ако правим аналогия със самото заболяване, там около месец след боледуване започват да се образуват първите антитела”, коментира още тя.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.