Според експерти ваксините ще спрат мутациите на вируса

Ваксините могат да спрат разпространението на коронавируса и неговите мутации. Мнението е на експерти, които призовават да се спазват мерките, докато не стигнем до 70% имунизирани в страната. Колко е траен имунитетът на преболедувалите и кога е добре да се ваксинират?

ЕК купува нови 100 милиона дози ваксини на Pfizer

Само днес са ваксинирани 2070 медици в цялата страна. Така общият брой от началото на кампанията вече е 3789. По мнение на експерти преболедувалите COVID-19 могат да отложат ваксинацията поне с 3 месеца. Сега е моментът да се ваксинират хора, които не са били заразени.

Между поставянето на двете дози от ваксината има риск от заразяване и ситуацията не трябва да се подценява. Добрата новина е, че ако си бил заразен - не може да си преносител на вируса.

Ваксинацията на медици е в ход, но експерти предупреждават, че между инжектирането на двете дози рискът от зараза остава.

„Между първата и втората можем да се заразим, особено съвсем в началото, скоро след поставянето на ваксината, защото, за да се изработят антителата, трябва поне седмица. 10 дни или 2 седмици”, обясни зам.-директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Симидчиев: Нямам странични ефекти след ваксинацията

В ранния етап, когато количествата ваксини са ограничени, е по-добре да се поставят на хора, които не са преболедували COVID-19.

„Има ли противопоказания да се ваксинира човек, ако е преболедувал – не, няма. Би могло да се усили имунния отговор след ваксинацията... Но не в момента, защото има хора, които не са боледували, за тях трябва да пазим дозите”, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Може и да не бързате, защото в първите 3 месеца със сигурност имате имунитет, би могло след 3 месеца да се постави”, препоръча проф. Христова.

Остава и въпросът – преболедувалите могат ли да бъдат преносители на вируса?

„Преболедувалият не може да зарази, защото самият той не се разболява. Той не може да зарази друг, защото имунитетът, който той има, му пречи да се зарази отново. А не може да разболее друг, без самия той да се е разболял”, разясни тя.

Според експертите чрез ваксиниране може да се спрат разпространението и мутациите на коронавируса. През призмата на опита от Великобритания, епидемиологът Петър Марков, смята, че и трите ваксини – на Pfizer, Moderna или Astra Zeneka, не носят риск.

Епидемиолог: Ваксинацията е началото на края на пандемията

„От това, което съм видял по отношение на трите ваксини, които са в най-напреднала фаза на разработване и лицензиране, аз не бих се поколебал да си поставя, която и да е от трите. Бих казал е срамота, при положение, че имаме толкова ефективна ваксина, да има толкова висок процент от хората, които се притесняват от странични ефекти”, заяви той.

На този етап е рано за прогнози кога ще се върнем към стария начин на живот.

„Ако ние успеем да направим 60% ваксинален имунитет, ще бъде огромен успех. Плюс, може би 20 вече преболедували, ще е достатъчна критична маса от около 85% от населението, които са невъзприемчиви към вируса. В момента, в който го направим обществото ни ще се върне към нормалността”, обясни Марков.

А дотогава спазването на противоепидемичните мерки е единствения начин да се ограничи заразата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.